Google, signalspaning och nätcensur

Den senaste tiden har det varit turbulent kring google. Aktien faller (e24) och man har problem att säkerställa skyddet för användarnas personliga uppgifter (läs mer). Detta i och med att youtube, som ägs av Google, tvingas att lämna ut information om användare.

But Google and Viacom couldn’t come to terms about whether to anonymize records of Google employees. Viacom still wants to know which videos they watched and/or uploaded to the site. If YouTube staff uploaded clips themselves to draw visitors to the site, that could damage Google’s defense under the Digital Millennium Copyright Act, which arguably immunizes the site from copyright infringement committed by users.” – Daily Online Examiner

Det är en stor soppa, men det är viktigt att komma ihåg att patenträtten och övervakning på Internet inte håller på att bli utan redan är några av de viktigaste frågorna politiskt. Patenträtten och frågan om den personliga integriteten går på sätt och vis parallellt med diskussionen om FRA och signalspaning här i Sverige. Det handlar genomgripande om en mer dramatisk övervakning, reglering och i ett större perspektiv (indirekt genom FRA) även censur av internet.

The Internet treats censorship as a malfunction and routes around it.” – John Perry

Samtidigt är det ändå lustigt att det är just Google som får stå på försvarssidan för att skydda personuppgifter och slåss för samma sida som så många gånger tidigare kritiserat google för att brista på denna punkt. Ett företag som tillhandahåller miljontals med sökresultat, och som också sparar dessa, gärna länkade med våra mailkonton, kan väl med handen på hjärtat inte riktigt sägas värna helt och hållet om den personliga integriteten?

Det blir spännande att se vad som händer härnäst, de som har Google-aktier kan nog ändå sova lugnt, det ska mycket till innan ett företag som faktiskt erbjuder intressanta tjänster, och som är ständigt innovativa ska kollapsa totalt. Om nu så vore fallet, kanske det ändå är för det bättre, det är ändå skrämmande att se ett företag växa sig så stort och kontrollera så pass mycket som Google ändå gör.

På något sätt hänger allt ändå ihop.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s