OS som miljöprojekt

Det är förvånansvärt vad som krävs för att fokus på allvar ska lysa på såväl människorätt, som klimatfrågor. För Kinas del verkar det som att OS till slut har avgörande konsekvenser för landets miljöpolitik, man vidtar allvarliga åtgärder för att förbättra situationen för de tävlande.

För många av stadens invånare, vars hälsa försämrats gradvis över decennier, kommer dock åtgärderna för sent. Sjukdomstalet är mycket högt. Men framtiden ser ljusare ut. 2010 stängs Shougangs verksamhet slutgiltigt och flyttas, liksom hundratals andra, till Bohai Bay i nordvästra Kina. Alltihop i linje med landets klimatprojekt.” – DN

Ska det behövas olympsika spel innan länder agerar? Nej, det borde väl inte vara så. Men med det sagt så betyder detta att Kina, åtminstone på pappret tar viktiga politiska beslut mot ett bättre förhållningssätt i klimatfrågor. Frågan är väl snarast hur stora dessa förändringar i praktiken är och vilka effekter de får, både på folkhälsan och klimatet i Kina.

Det är dock tveksamt om allt det här räcker, artikeln i DN fortsätter med ”/../ Flertalet ”vilande” fabriker fortsätter att förgifta naturen utanför Peking, från lokalerna dit de evakuerats. Och på fredagen låg tjock avgasdimma återigen över staden.”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s