Nationalistiska Skottland

Jag är inte så förvånad att läsa om labours förlust i Skottland. Nationalismen gror i Europa och det känns också av i Skottland, där de nu ser det som en allt viktigare fråga att bryta upp med engelsmännen. Det handlar nämligen inte bara om att det går dåligt för Labour, den här frågan är större än så.

Visst finns ett missnöje hos skottarna med arbetarpartiet som de anser framförallt missköter ekonomin, och deras nationalism framförallt handlar om att bryta upp med engelsmännen och helt hållet sköta sitt land själva. Men där finns också de klassiska nationalistiska dragen av invandrarfientlighet och att moralfrågor värdesätts över allt annat.

Den här utvecklingen är skrämmande, men värst är givetvis att detta inte är något unikt för Skottland utan något vi ser på flera håll runt om i Europa. Förhoppningsvis kan Sverige undvika att gå den vägen. Att Sverigedemokraterna håller på att väljas in i regeringen kan bara ses som illa, än värre vore det om något idag existerande riksdagsparti samarbetade med dem.

Läs mer: SvD, DN

Annonser

3 reaktioner till “Nationalistiska Skottland

 1. Jag blir alltid lika genuint förvånad när nationalism, med något slags konstig automatik, kopplas till fientlighet mot invandrare.

  Finns det ingen positiv nationalism? T.ex. en som vill bevara och utveckla det som är bra i den egna kulturen?

  Självklart finns det en sådan. Den finns varje dag och tillämpas av medborgarna i respektive land. Eller?

 2. Uppenbarligen förstår inte du SNP. Dom är tvärtom inte ett rasistiskt parti. Nationalism är för övrigt inte samma sak som nazism. Visst finns det likheter. Men inte i det här fallet. Har talat med en massa skottar som gillar SNP och rasismen är mycket större i Sverige än den är i Skottland.

  SNP är intresserad av att bryta upp med England och/eller bli mer självstyrande. Allmänna åsikten är att Westminster inte bryr sig om skottarna.

  Vill du se ett brittisk rasistiskt parti så ska du nog istället kolla upp British Nationalist Party som påminner mer om Nationaldemokraterna.

 3. Tack för bägge inläggen.

  Tobias: På vilket sätt är rasismen större i Sverige än den är i Skottland menar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s