Frankrike förlänger arbetsdagarna, för att minska semestern

När Frankrike nu väljer att avskaffa 7 timmars arbetsdag och möjliggör för en mer flexibel arbetsmarknad där arbetsgivaren kan kringgå de gamla reglerna.

Det främsta skälet sägs vara att det är just den kortare arbetsdagen som har försvårat för Frankrike på den internationella arenan, samtidigt som man kan notera att det är få marknader som det går särskilt bra för just nu. Detta skulle, om jag har tolkat saken rätt, ha varit ett resultat av att man jobbar övertid och därför tar ut fler semesterdagar.

Det hela låter ganska förvirrat och liknar inget system jag skulle vilja se i Sverige. Självklart bör arbetstiden minska, men inte för att man ska kunna jobba som förut och istället lösa ut fler semesterdagar. Den ska minska för att frigöra arbetstillfällen, bättra på humöret på arbetsplatsen och samtidigt bibehålla produktiviteten.

Hur bibehåller man produktiviteten med kortare arbetsdag? De flesta som har studerat projekthantering vet att effektiv arbetsdag att räkna med är 4-5 timmar, att planera sin arbetstid är viktigt på alla arbetsplatser. Samtidigt får man räkna med en rejäl vinst genom att sjukvården blir mindre belastad och att människor på lång sikt kan förbättra sin hälsa.

Det som lyser igenom försöket är att det inte är helt helhjärtat i och med att man dels ger upp så pass fort, men också för att man väljer att inte utnyttja några alternativa lösningar, i synnerhet för att begränsa missbrukandet av systemet genom att ta ut övertiden i semester. Sedan skulle jag vilja läsa mer om försöket, i synnerhet för att se hur de har löst situationen hos mer timbundna anställningar och egenföretagare.

Tror du att vi kan minska arbetstiden i Sverige? Kommentera gärna.

Läs mer: Sydsvenskan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s