Endast moderaterna motsätter sig höghastighetståg

Höghastighetståg ser väl de flesta som en självklarhet i ett modernt samhället. Moderaterna ställer sig dock tveksamma till projektet då de menar att man ännu inte till fullo kan redogöra för slutnotan. Detta till trots att Banverket som regeringen tidigare har gett i uppdrag att analysera situationen (SvD: Regeringen vill ha höghastighetståg) själva anser att projektet är samhällsekonomiskt lönsamt (DN: Sex partier säger ja till höghastighetståg).

Som Carl Högfeldt kommenterar i sin blog borde det väl vara ganska tydligt hur mycket som projektet kommer att kosta (Carl Högfeldt: Höghastighetståg), det är trots allt ett hundramiljadersprojekt!

Skämt å sido så är väl grundproblematiken egentligen inte om den ekonomiska faktorn, snarare misstänker jag att vi återigen har att göra med ett problem på ideologisk nivå (läs även Förbifart Stockholm nödvändigt eller /../). Moderaterna och de övriga allianspartierna har under den senare tiden desperat försökt omprofilera sig från att vara smågriniga bakåtsrävare till att vara klimatsmarta miljökämpar. Detta är i grund och botten positivt, det kan vi väl alla hålla med om, men när ett parti som moderaterna samtidigt motsätter sig kritiska projekt för viktiga åtgärder att förbättra samhället framstår deras motiv som enbart populistiska.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns ett parti som genomgående bedriver en miljöpolitik, Miljöpartiet. Det är positivt att andra partier närmar sig oss, men tråkigare är det med falska profeter som först ger sken av att ha ett klimatsmart förhållningssätt men som i nästa andetag motarbetar fundamentala miljöprojekt.

Det säger sig självt att behandla miljöfrågor på det här viset kan ha mycket skadliga konsekvenser för miljön och samhället på lång sikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s