Väpnad konflikt mellan Ryssland och Georgien

Det har tagit ett litet tag för mig att kommentera denna händelse. Men som de flesta redan känner till så pågår ett krig mellan Ryssland och Georgien. Orsakerna till detta krig är diffusa när man följer de svenska medierna och det är först när man läser bloggar som man känner sig något klokare.

Orsaken är givetvis, som vanligt, olja.

Georgien
Karta över Georgien, BBC News

Det låter bättre. Det gör däremot inte kriget bättre och jag tänker inte ägna mycket tid på att försöka urskulda Ryssland. Givetvis förstår man deras motiv men det kan å andra sidan inte berättiga en väpnad konflikt.

Lika lite som det skulle rättfärdiga USA:s angrepp mot Irak.

Jinge skriver vettigt om konflikten, och även om hans åsikter är färgade av något för starkt idelogiskt tyckande är det ändå upplysande att få även detta perspektiv. Att regeringen ens kan med att prata om FRA i den här frågan är som Jinge skriver dessutom löjeväckande.

Anders_S skriver väldigt informativt om konflikten.

Han (Bildt) kritiserar gärna Milosevic och Serbien angrep andra tidigare jugoslaviska republiker, men kritiserar/kritiserade inte USA för att de angripit/angrep Irak eller att de angripit/angrep Serbien /../ han glömmer förstå också bort oljan och Georgiens strategiska position. Något som gör hans analys ofullständig och också lite felaktig. Nog för att gamla motsättningar och nationalism också spelar roll, men som jag ser det, mer som medel i den strategiska maktkampen om kontrollen över oljan i den Kaspiska regionen.

Kritik bör riktas mot svenska medier för deras bristande information om konflikten. Men det ursäktar ändå inte Rysslands beteende. Jag vill ändå hålla tillbaka ännu ett tag med allt för starka åsikter åt endera håll. Det känns fortfarande som att man saknar ett antal viktiga pusselbitar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s