Den stora massans outgrundliga vishet

Why the Many Are Smarter Than the FewNu var det förvisso ett litet tag sedan jag läste boken, The Wisdom of Crowds, men jag tänkte ändå ge den lite uppmärksamhet.

Skriven av James Surowiecki (journalist på den liberala tidskriften New York Times). I boken försöker han att slå hål på myten om desto fler kockar, desto sämre soppa.

Glöm det där om att en grupp aldrig är starkare än sin svagaste länk. Det är tvärtom: En grupp är ofta lika stark eller starkare än sin starkaste länk!

Nej, det är inte en fråga om någon slags mätbar kvalité på intelligens eller prestation. Snarare så ska man se alla individuella bidrag till gruppen som en förbättring av slutresultatet. Förutsatt att informationen behandlas på ett korrekt sätt.

Hur informationen sedan bör behandlas tänker jag inte gå in på här, för information om det får ni läsa boken.

Betoningen då på att individen ska vara fri från påtryckningar från gruppen eller samhället, att uttrycka och bidra med sina åsikter utan att känna ett behov av att vara sina medmänniskor till lags genom t.ex. kompromisser. Då blir det ett sant individuellt bidrag, och endast dessa fria och vilda åsikter kan i slutändan ge upphov till ett slags ultimat resultat från gruppen.

Låter det tokigt? Ja, det kanske det är. Men låt oss se bortom det rent politiska, finns det någon som helst sanning i boken? James hänvisar mycket till studiegrupper och psykologiska analyser av människor, vars trovärdighet givetvis kan diskuteras. Som idé, är tanken ändå väldigt intressant.

Det ger oss ett nytt perspektiv på folkmassan, och att problemet inte är den stora samlingen människor, utan på vilket sätt som den behandlas.

På sätt och vis blir väl detta ett svar mot alla dem som misstror och kanske rentav föraktar bloggarna. Detta då just bloggen är ett exempel på – i sitt ideella tillstånd – individens röst i ett brus av statistik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s