Söndagsreflektioner, 7 september

För en vecka sedan skrev jag om Gustav och det skrämmande i naturkatastrofer. Hur det är svårt att emotionellt förbereda sig för dem och hantera dem. Sedan dess har det bara blivit värre och nu varnar experter för orkanen Ike, efter förödelsen på Haiti är den nu på väg in mot Kuba.

Förutom Ike, har Haiti drabbats hårt av de tropiska stormarna Fay, Hanna och orkanen Gustav. Även i Bangladesh är situationen ohållbar till följd av kraftigt oväder och översvämningar.

Det är mycket tragiskt, och samtidigt är det väl lite konstigt att inte mer uppståndelse görs för att samla in pengar till bistånd och hjälp för uppbyggnad. Kommer EU att reagera?

För att förhindra framtida naturkatastrofer, blir det givetvis ännu viktigare att lära oss att räkna med den oberäkneliga faktorn.

Det enda sättet att göra det, är att bli mer förebyggande i våra åtgärder. Vi måste inse att klimatet angår oss alla och att det är mycket nödvändigt att vi gör vårt bästa för att begränsa den negativa effekt som vi människor har här på jorden.

Det tropiska stormarna vi har sett nu i dagarna är väl inte ännu bevisat orsakade av den globala uppvärmningen, men oavsett det så är det fenomen som ger oss en försmak på vädrets makter och hur viktigt det är att vi lyssnar på naturen.

I OS i Kina bjöd man på ett fantastiskt spektakel, där man ironiskt nog också hade som avsikt att kontrollera vädret. Det skulle kanske inte vara så dumt om mer energi lades ner på att forska kring hur den här typen av klimatkatastrofer drabbar den fattiga delen av världen?


BBC, Planet Earth
BBC, Planet Earth

Jag tänkte avsluta med ett gladare sidospår.

Häromdagen såg jag lite på BBC:s mastodontproduktion, Planet Earth. Det lilla jag har sett hittills är en fantastisk naturskildring med otroligt vackra bilder på såväl djur, som natur.

Du som är ute efter ett nytt skrivbordsunderlägg kan med fördel kolla in deras wallpaper-sektion.

Annonser

En reaktion till “Söndagsreflektioner, 7 september

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s