Blir det tydligare än såhär? Man skiter i medborgaren.

Börsmäklarna är arga, de fick inte sina pengar den här gången. Men är det verkligen så konstigt att kongressen röstade mot förslaget om börsfinansieringen?

Kanske för dem för en gångs skull folkets talan.

Vi pratar om ett samhälle som har stulit från medborgarnas välfärd med omotiverade skattelättnader, samtidigt som man har finansierat ett krig med luftpengar och därigenom vilselett sin befolkning att ruinera sitt anseende internationellt. Allt under lång tid, givetvis, men framförallt under de senaste årtiondet.

Och nu vill samma man, som har legat bakom större delen av detta finansiera den mest ifrågasatta och giriga institutionen, som liksom anses ligga bakom alltihop.

Där finner vi de kanske största och odugliga klåparna i vårt samhälle, som driver på vår undergång och bara tänker på pengar hela tiden. Nu ska de finansieras, nu ska staten hjälpa kapitalismen där systemet felar.

Tråkigt bara att vi har byggt vårt samhälle på denna institution.

Slutligen så tycker jag väl ändå också att det är rimligt att lösa situationen, men jag förstår samtidigt varför Mary, flerbarnsmamma i USA med ryggsmärtor skiter i finanshajarna när hon inte ens har råd att betala sin medicin när familjens munnar har mättats.

Är det så konstigt då? De skiter ju uppenbarligen i henne.

Annonser

6 reaktioner till “Blir det tydligare än såhär? Man skiter i medborgaren.

 1. Nämen så är det faktiskt inte… problemet är visserligen att man omvandlat underfinansierade lån till värdepapper som sedan handlats vidare, men grundproblemet är att det finns en kronisk brist på krediter. Bankerna har letat med ljus och lykta efter krediter för att kunna tillhandahålla till expanderande företag i hela världen, som i sin kunnat erbjuda jobb och utveckling.

  Att systemet inte höll hela vägen i just det här fallet är inte särskilt förvånande, det var byggt på sankmark. Men kapitalismen är robustare än du tror och världen kommer att få se fler nivåer av aldrig tidigare skådat välstånd.

 2. Visst skiter man i medborgaren…..men om man inte gör nåt för att rädda finansmarknanden nu så skiter man ännu mer i medborgaren…tyvärr….eftersom denne kommer att förlora både sparat pensionskapital, jobbet samt även hem o hus i förlängningen om den globala finansiella krisen blir djupare…men det är troligen för komplicerat för ”grönsakskommunisterna” att ta in? De/ni tycker väl istället att det skulle vara bra att hela den globala ekonomin rasar fulständigt så man kan vrida utvecklingen tillbaks till 1700-talet. Eftersom ni dessutom också alltid varit ganska teknikfientliga rent generellt (bättre o importera skitig kolkraft än att producera ren kärnkraft) samt bromsa forskning o utveckling genom det sk. ”tankeförbudet” när det gäller kärnkraft skulle väl det passa bra att återgå till ett 1700-tal utan varken ”förorenare” eller modern utveckling/teknik!

 3. Mary kanske borde vetat bättre än att låna fem miljoner till ett hus och inte amotera, utan bara lägga räntan på lånet varje månad. Då hade det kanske varit något kvar av våra pensionspengar.

 4. Magnus: Jag tror också att kapitalismen är robust, och att den kommer att tåla just den här smällen. Däremot vill jag i det här inlägget mest belysa den förståeliga ilska som jag kan tänka mig finns hos många där borta i det stora landet i väst.

  ta_mig_i_brasan: Jag tycker att man bör göra något, vad jag säger är däremot att jag inte tycker att det är konstigt att det finns en stor skepticism mot förslaget. Jag tycker själv att det är jättebra om skatten höjs där borta, då kan de lösa den här krisen och bygga ut välfärden också, planera för framtiden så att säga!

  För övrigt vill jag helst inte vrida tillbaka utvecklingen till 1700-talet, det låter otrevligt.

  Patrick: Menar du att det egentligen är den fattiga delen av befolkningen som har orsakat den här krisen, och alltså inte giriga riskkapitalister?

 5. Jag är Moderat, har jag alltid varit i Sverige. Efter de två år av mitt liv som jag spenderade i USA är jag helt övertygad att de tagit det för långt. Där behöver de vänstervindar för att rädda landet.

  Magnus: vad du inte verkar förstå är att bankernas jakt på profit började de låna ut pengar till personer som de VISSTE inte hade råd (leta efter definitionen på subprime så ska du får se). De skapade en ny kundgrupp som var för fattiga (och kanske lite korkade). sen började vansinnet. Istället för att andra banker då sa ifrån, tackade nej till de dåliga affärerna så gjorde helt plötsligt ALLA banker i USA detta. Nu när denna kundgrupp inte kan betala för sig så sjunker det systemet som en sten och de som hängt upp sin affärsmodell på detta med dem = kapitalism. Dåliga företag går i sank. Det är bara BRA, såna affärer ska man inte göra.

  Det är tragiskt att det är stora banker och att globaliseringen gör att det slår lite på alla, men det är dags att samhällen som mår så dåligt som USA får falla på eget grepp. Dollarn sjunker i värde, landet urholkas och så länge de väljer idioter att ta hand om landet så får de tyvärr finna sig i att styras av idioter.

  Och det vackra i kråksången är att resten av världen börjar inse att dollarn, USA, bankvärlden inte är så stabila och kommer att investera i andra saker, bättre saker och deras system där de skiter i sina medborgare inte får finansiellt stöd längre.

  Världen håller på och förändras till det bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s