Socialismens misslyckande i Nicaragua

Idag kan vi läsa om politisk censur i Nicaragua. Min vän Sammy bloggar dessutom från Nicaragua och han har mycket intressanta saker att säga. Jag var själv där förra vintern och det var en upplevelse man inte glömmer i första taget.

Det är sorgligt att lära känna landets politik närmare. Och det är även sorgligt (men samtidigt uppmuntrande) att prata om detta med Doña Esperanza. Hon beklagade sig igár vid middagen om att hon ibland undrar för vad hon tillbringade nio ár i bergen och förlorade sin son i revolutionen. Daniel Ortega verkar vara mer intresserad av att behálla makten än att arbeta för förbättringar för sitt folk. Förhoppningsvis vaknar sandinismen till liv igen och gör sig av med ortegaismen.

Sammys blog, En ny revolution, tack

Nicaragua har alltså för tillfället en socialistisk regering, med Daniel Ortega som president.

Socialism låter väl trevligt, i en region som annars har plågats hårt av en nyliberalism. Men politiken i Nicarauga är i dagsläget långt ifrån perfekt.

Till exempel har man infört en av de mest restriktiva abortlagarna i världen, där kvinnan inte ens får göra abort om det är fara för hennes eget liv. Det är delvis det som Sammy är upprörd över i ovanstående citat.

Dessutom saknas ett fungerande juridiskt system, och det verkar vara kotym att utan vidare fängsla politiska motståndarna genom exempelvis husarrest.

I huvudstaden Managua bränner man soporna på gatorna och man bor för det mesta i vad som bäst kan beskrivas som upprustade och fortifierade skjul.

Vart är krafttagen från regeringen?

Det känns påtagligt tydligt att den socialistiska regeringen i Nicaragua idag bara vill ha makt, snarare än att skapa förutsättningar för ett välmående samhälle.

Det är viktigt att den här typen av politisk maktkorruption elimineras. Det är en förutsättning för att villkoren i länder som Nicaragua ska förbättras, och att utvecklingen ska gå i rätt riktning. Samtidigt får man givetvis inte glömma att landet led hårt även under högerregeringen som hade makten i tio år före Ortega.

Problemen sträcker sig utanför de ideologiska ramarna. Men i fallet Nicaragua är det sorgliga att samma män och kvinnor som en gång kämpade för ett bättre liv, nu ser sina ideal svikna av de politiska ledare som idag förväntades att uppfylla dem.

Och i det här landet handlar inte en besvikelse om några hundralappar hit eller dit i plånboken, eller några tusenlappar på bolånet. I Nicaragua handlar det troligare om att vara fattig eller helt utblottad, eller faktiskt om liv eller död.

Annonser

En reaktion till “Socialismens misslyckande i Nicaragua

  1. Jo, både oroande och tragiskt det som händer i Nicaragua. De demokratiska fri och rättigheterna hotas att sättas på undantag. Bra att du uppmärksammar det. Mer än censur handlar det om förföljselse och trakasserier mot regeringskristiska organisationer i civila samhället. (Carlos Chamorro, Nicaraguas mest kända journalist är en av förgrundsgetslterna i en tidigare ganska okänd organisation som fört pengar vidare till ett feministnätverk. Hittils har förföljelserna dock inte lett till vare sig censur eller självcensur, snarare tvärtom.

    Huruvida regeringen är socialistisk eller inte går nog att debattera. Den ekonomiska politiken är i linje med IMFs rekomendationer och företagare tillhör inte de som klagar på Ortega. Ortega respekterar frihandelsavtalet med USA etc. Alliansen med den konservativa kristendomen i landet är också svår att kvalificera som socialism.

    Anti-sandinismen hade makten i 16 år, från 1990. Det där med husarrest och fortifierade skjul vet jag inte riktigt heller var du fått ifrån, och sophämtningen i Managua fungerar oftast ganska bra…

    /jon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s