Det är dags att äta mindre kött

Det har varit tyst länge nu. Ända tills Grön Ungdom drog igång debatten på Facebook såklart.

Jag äter också på tok för mycket kött, men jag gör mitt bästa för att minska på konsumtionen.

Jag lagar trots allt sällan mat som innehåller kött, och detta gör mig inte särskilt mycket då jag faktiskt tycker riktigt bra om att laga till vegetarisk mat.

Vattnas det inte i munnen när man ser ”Svampstuvning i squash”, gärna serverad med ”Libanesisk Bulgursallad” eller kanske en ”Currygryta på zucchini och aubergine” med ris om man vill göra det billigt och enkelt – och samtidigt gott för sig.

FN:s organ för livsmedelsfrågor och jordbruk heter FAO, de släppte för tre år sedan en rapport om livsmedelsindustrins bidrag till växthuseffekten. Där berättade man en dyster verklighet, förutom att industrin i nuläget har en extremt negativ inverkan på det direkta biologiska klimatet som berörs av produktionen (marken, minskande biodiversitet, och övergödsling för att nämna några områden) så visar det sig att den sammantagna effekten beräknas till 18% av vårt totala utsläpp av växthusgaser.

The livestock business is among the most damaging sectors to the earth’s increasingly scarce water resources, contributing among other things to water pollution, euthropication and the degeneration of coral reefs. The major polluting agents are animal wastes, antibiotics and hormones, chemicals from tanneries, fertilizers and the pesticides used to spray feed crops. Widespread overgrazing disturbs water cycles, reducing replenishment of above and below ground water resources. Significant amounts of water are withdrawn for the production of feed.

– Christopher Matthews, Media Relations, FAO

Produktionen av kött är en mycket energikrävande process. Skulle vi lägga ner energi och pengar på smartare och mer klimatsmarta lösningar skulle vi kunna göra en god insats för hungersnöden i världen. Det är en sorglig verklighet att världssvälten har ökat under de goda åren – hur ska det då gå nu när vi står mitt i en finanskris?

Det är på hög tid att vi tar tag i dessa frågor. Den goda nyheten är att vi alla enkelt kan bidra till att förbättra situationen genom att helt enkelt äta mindre kött.

Politiskt bör EU:s jordbruksstöd ses över och i bästa fall skrotas, eller åtminstone förbättras till att stödja en positiv och ekologiskt hållbar utveckling.

Dessutom skulle en köttfri dag i veckan vara ett hedervärt initiativ som skulle kunna bidra till att få ned vår köttkonsumtion. Men även sätta igång tankeverksamheten, och inte minst en diskussion kring det här högst aktuella ämnet.

Läs mer: Grön Ungdom – Byt mat, inte klimat!
Facebook: Gå med i gruppen

Annonser

3 reaktioner till “Det är dags att äta mindre kött

  1. FYI, Svensk mat- och miljöinformation (smmi.nu) har nu en kampanj för köttskatt. Och den 25 februari finns det ett Seminarium om köttkonsumtionens påverkan på klimatet, kl 13:00 – 16:00, Sveriges Riksdag, Mynttorget 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s