En europeisk seger för de gröna

epval

Några dagar efter valet är känslorna fortfarande där. Stor glädje, verkligen, för trots att de gröna går framåt i hela Europa känns det ändå extra fint att vi går framåt så stort i Sverige, och i synnerhet här i Stockholm, där man själv också har varit med och kampanjat.

Det känns också tydligt att vi har fått röster på vår politik. Detta är frågor som engagerar väljare i hela Europa, och en tydlig markering att de övriga partierna inte gör tillräckligt för miljöfrågorna. Med 10,9% blir Miljöpartiet nu Sveriges fjärde största parti i Europaparlamentet.

Samtidigt finns det mycket oroväckande aspekter i det här valet, nationalistiska röster hörs runtom i Europa. Nu behöver vi en grön och hållbar politik mer än någonsin. Samtidigt är jag lättad över att de nationalistiska rösterna inte får gehör på samma sätt här hemma i Sverige, här ökar valdeltagandet något och de som bedrivit en nationalistisk kampanj straffas av väljarna.

Trots att de gröna stärks i parlamentet, kommer det nog dröja länge innan vi får se ett sant grönt parlament som driver klimatfrågorna framför tillväxten. Förhoppningsvis får vi ändå se nya gröna jobb, en utbyggd järnväg och en förenkling av klimatsmart rörlighet där flyget inte längre behövs inom regionen. Men med en så stor övervikt av konservativ representation i parlamentet kommer vårt inflytande inte att vara tillräckligt.

Oavsett hoppas jag att parlamentet och att den europeiska politiken inte går i mediedvala under den nästkommande mandatperioden. En bättre bevakning av den europeiska politiken och inte minst våra svenska parlamentariker är en förutsättning för att öka valdeltagandet om fem år, att motverka extremhögern och inte minst för att säkerställa ett mer demokratiskt Europa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s