Fribeloppet ska inte höjas på bekostnad av studiemedlet

Jag är den förste att erkänna att jag har ändrat mig på den här punkten. När jag sist berörde ämnet var jag övertygad om att fribeloppet borde höjas eller till och med avskaffas. Nu, inte alls så. Fribeloppet behövs, och jag ser mycket hellre än höjning av studiemedlet än en höjning av fribeloppet.

Studiemedlet är eftersatt och ligger på en alldeles för låg nivå. Varje månad går studenter i genomsnitt back 900 kronor och en skälig höjning av studiemedlet ligger därmed på runt tusenlappen.

Givetvis bör även fribeloppet på sikt höjas, men inte på bekostnad av studiemedlet. Att reglera bidrag efter ekonomiska faktorer är inget konstigt alls och eftersom bidragen bör riktas till de som är mest behövande sparar detta också in pengar till staten. Pengar som annars hade gått till de studenter vars ekonomi redan är bra.

Jag vidhåller dock min poäng att de arbetande studenterna inte ska bestraffas. Det bör bli lättare att skjuta utbetalningar av studiemedlet på framtiden. Om jag arbetar och inte tar ut hela studiemedlet så ska det enkelt och smidigt gå att ta ut det vid ett senare tillfälle. Idag är det inte på det viset.

Att hetsa studenter till arbete är inte bra för studenterna, dels skapar det en mer otrygg studiemiljö men det pressar också ner studenternas löner då deras valmöjligheter på arbetsmarknaden är allt annat än goda. Nej, vad som behövs nu är inte en höjning av fribeloppet, utan en höjning av studiemedlet och en reform av CSN – byråkratin och krånglet i dagsläget är alldeles för omfattande.

Men Tobias Krantz, vår nya högskoleminister har inga ambitioner på att höja studiemedlen eller styra upp CSN eller att höja fribeloppet heller för den delen. För att bygga en högskola i världsklass behöver en tydligen inte alls bry sig om studenterna, vi är väl enligt Krantz inte en väsentlig bit i det pusslet.

>> Den nya högskoleministern måste ta oss studenter på allvar

Annonser

En reaktion till “Fribeloppet ska inte höjas på bekostnad av studiemedlet

  1. Med den här inställningen skulle vi ju aldrig få höjt studiemedel, vi kommer ju troligtvis aldrig nå en punkt när vi alla är överens om att studiemedlet är så högt det kan bli. Ställer man fribeloppet och studiemedlet mot varandra så blir det aldrig en vinst för fribeloppet, så klart.

    Men varför ställa de två mot varandra? Vi kan mycket väl ge oss råd att göra både och. Och behovet finns. Inte för att studenter ska behöva arbeta för att få råd att studera, utan för att en del studenter väljer att använda sin fritid till att arbeta. Fribeloppet slår hårt redan mot låga inkomster. Det handlar inte om människor som tjänar så mycket pengar att de inte har behov av studiemedel, det handlar om deltidsjobb på kvällar och helger. För att inte tala om sommaren, hur ska man försörja sig då om man inte får arbeta?

    Jag menar att fribeloppsgränsen i sig är orättfärdig. Det finns ingen massinskrivning till högskolan från höginkomsttagare. Och de som väl finns tar uppenbarligen sina poäng, vilket ju är ett krav för att få fortsatt studiemedel. Så en kan fråga sig, vad är egentligen problemet?

    Vad som är relevant är att påpeka att höjt fribelopp inte är en ersättning för höjt studiemedel. Det är så borgarna använder reformerna och det måste vi förstås invända kraftfullt emot. Men att från det sätta de två sakerna mot varandra, och säga att vi bara kan göra en av dem, är felaktigt. Det ger också slutsatsen att vi tycker den ena reformen är oviktig. Det är en dålig strategi. Vår utgångspunkt borde vara att vi vill göra båda, och att båda reformerna är viktiga, men att vi prioriterar, om det behövs, ett höjt studiemedel med en tusenlapp. Men det är faktiskt något annat än det du skrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s