Fånigt att antyda att kvinnor har en gräddfil i politiken

I frågan kring positiv särbehandling är jag pragmatisk. Jag ser gärna att man tillämpar kvotering där det är nödvändigt och jag instämmer inte sällan i kritiken att kvinnor är mer hårt ansatta i politiken och det offentliga livet enkom på grund av sitt kön. Positiv särbehandling kan motverka förtryckande strukturer i samhället och på sikt verka för att ändra attityder.

Däremot håller jag inte alls med Zaida i hennes kommentar kring Marianne Samuelssons avgång.

Den förra gotländska landshövdingen gjorde en stor tabbe, hon hanterade frågan vansinnigt dåligt och hennes avgång är rimlig. På samma tema tycker jag dock att SvD är ute och cyklar då de ämnar koppla samman den senaste tidens händelser:

”Ett belysande exempel på kopplingen mellan identitet och makt fick vi igår, när den amerikanska kongressen godkände Sonia Sotomayor som justitieråd i USA:s högsta domstoll /../ hon utmärker sig också genom sina ovanligt tunna meriter. Sotomayor har inga tyngre juridiska publikationer bakom sig”

Så skriver Paulina Neuding på SvD:s ledarsida (pappersutgåvan) idag. Det är anmärkningsvärt att hon väljer att kritisera utnämningen av Sonia Sotomayor som blir USA:s första latinamerikanska domaren och den tredje kvinnan i högsta domstolen.

Republikanerna i USA har kritiserat Sotomayor för att vara en allt för liberal kraft i domstolen, med rädsla för hennes inställning kring abortfrågan och för hennes vilja att skärpa de mycket fria vapenlagarna i landet.

Själv ser jag inga större problem i hennes åsikter, snarare tvärtom. Vidare är det väl enbart positivt att hennes bakgrund sammanfaller med en missgynnad latinamerikansk befolkning i USA. Kan man samtidigt åtgärda bristen på kvinnlig representation i Högsta Domstolen är väl det alldeles utmärkt.

Republikanerna hävdar också hon inte bara kommer att bli Högsta Domstolens första latinamerikan, hon kommer ironiskt nog också att bli den första rasistiska domaren där. Välutbildade, latinamerikanska kvinnor är väl inte det vi vanligtvis förknippar med rasister men jag antar att det är dags att vidga våra vyer.

DN, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s