Om politikens roll: att ta ansvar och att skapa förutsättningar

Den borgerliga retoriken är allt som oftast otillräcklig. Det duger inte att hävda att skolans problem kommer från eleverna själva och att allt annat är sekundärt. Det är ett tråkigt och snedvridet förhållningssätt som inte gynnar någon och i synnerhet inte ungdomar, utan i det närmsta skadar ungdomar genom ett på förhand fientligt bemötande.

Man kan tycka att ungdomar är bortskämda och att dem inte förstår sitt eget bästa men att samtidigt ignorera det faktum att allt fler ungdomar mår psykiskt dåligt är direkt farligt. Det blir svårare och svårare att penetrera barriären som skiljer oss ungdomar från den vuxna sfären och en allt växande ungdomsarbetslöshet manifesterar detta ytterligare.

Vi lever i möjligheternas tid, där allt finns utom just förutsättningarna att uppnå sina mål.

Jag uppskattar att man från högerhåll nu vill prata om mjuka värden, som uppförande och attityder men jag är direkt förvånad av att man samtidigt väljer att helt ignorera ekonomins roll i skolpolitiken. Som att nedskärningar och fler elever per lärare inte skulle påverka undervisningskvalitén? Det är ett ansvarslöst beteende att som politiker hävda att ens handlingar och beslut inte kan påverka.

Jag vill tipsa om Per Olssons artikel på newsmill, och har du tid kan du även bemöda dig med att läsa min och Mats Pertofts artikel i ETC Stockholm där vi skriver mer om just det här med attityder till ungdomar idag – där mer konkret om vilka förutsättningar som finns för studenter att ägna sig åt sina studier.

Sedan är det här samma regering som inför valet lovade att inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration och sedan gjorde en helomvändning och drev igenom några av de absolut värsta och mest integritetskränkande lagarna i modern tid. Kanske är det mycket begärt att dem ska förstå och driva politik som skapar förutsättningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s