Klimatförändringar drabbar tredje världen hårdast

FAO, FN’s jordbruk och livsmedelsorganisation rapporterar om hur klimatförändringar hotar de 30 miljoner invånare som bor i området runt Tchadsjön. Genom bilderna nedan kan man förstå vidden av katastrofen och det är inte svårt att föreställa sig vilka konsekvenser det får för ett område som redan är fattigt och drabbat av utbredd svält.

Vi som lever i den rika västvärlden måste inse att vi faktisk har en klimatskuld till tredje världen. På sikt kommer en kraftig klimatomställning ha förödande konsekvenser för hela världens befolkning men redan nu bevittnar vi resultatet av klimatförändringarna. Det här är tyvärr inte längre bara en fråga för våra barn och framtida generationer, det blir mer och mer uppenbart att den här frågan måste lösas här och nu.

Tchadsjön 1963 Tchadsjön 1972

Tchadsjön 1987 Tchadsjön 2007

Den humanitära katastrof som har uppenbarats med anledning av den krympande Tchadsjön i centrala Afrika bör omedelbart åtgärdas, säger FAO idag.

Sjön, som är belägen i Kamerun, Tchad, Niger och Nigeria, var en gång i tiden en av världens största sjöar. På grund av de senaste decenniernas klimatvariationer, klimatförändringar och befolkningstrycket, har sjön krympt med 90 procent, från 25 000 kvadratkilometer 1963 till mindre än 1500 kvadratkilometer 2001.

Om sjön fortsätter att krympa i sin nuvarande takt, kan Tchadsjön enligt NASA:s klimatprognoser, vara försvunnen inom tjugo år.

FAO – Tchadsjön står inför en humanitär katastrof

Det är tydligt, 20% utsläppsminskning räcker inte, vi bör kräva 80% från EU. Där åtminstone 40% är inhemsk utsläppsminskning inom EU. Förhandlingarna inför och under toppmötet i Köpenhamn är för viktiga för att bryta ihop. Det gäller att inse att det är vi som provocerar tredje världen med våra magra utsläppsminskningar och ljumma tal om utsläppsrätter som samtidigt bibehåller status quo här hemma.

Källa och vidare läsning: Atlas of Our Changing Environment
Newsmill: Hög tid för realistisk klimatpolitik

Tchadsjön

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s