Klimatförhandlingarna går inte åt rätt håll

EU briefar NGOs
Den andra dagen bjöd på diskussioner om koldioxidsänkor och en session mellan den svenska chefsförhandlaren för EU, Anders Turesson och NGO’s. Under eftermiddagen fick förhandlingarna en mycket tråkig vändning då den danska texten hade läckt ut och farhågorna om ett hemligt avtal mellan några få länder nu besannades. Efter två dagar kan jag konstatera en större besvikelse än väntat över Sveriges och EU’s insatser i förhandlingarna.

SBSTA – Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice
Utvilad och pigg anlände jag till Bella Center klockan 9 på morgonen. Jag slöt upp med de andra från FYEG delegationen och sedan hände inte särskilt mycket mer förrän den första plenumsessionen inleddes, SBSTA. Ungefär klockan 10:40 kom man igång.

Diskussionerna inleddes med ett hyfsat ljummet uttalande från Sudan där den fortsatta debatten kring CCS (koldioxidsänkor) togs upp. Det oljeexporterande landet konstaterade under förhandlingarna att CCS behöver bli en del av CDM (Clean Development Mechanisms).

Umbrella gruppen (Annex 1 länder som inte är med i EU) menade att man såg ett behov att prioritera i debatten. Man sa sig i stort sett endast vilja diskutera REDD/REDD+ (skogsskydd), samt implementera CCS som en del av CDM. Sverige bifaller uttalandet medan utvecklingsländerna talar sig varma om såväl REDD/REDD+ som tekniköverföring men visar splittring i frågan om koldioxidsänkor.

REDD blev aldrig en del av Kyotoprotokollet då man inte kunde enas om dess uppbyggnad.

I synnerhet AOSIS menar att CCS genom CDM inte är tillräckligt för en global hållbar utveckling. Framförallt vill man från utvecklingsländernas håll inte att de rikare Annex 1 länderna helt enkelt ska kunna slingra ur att göra egna åtgärder. CCS, alltså de teknologiskt utvecklade koldioxidsänkorna är problematiska då de kan allokera såväl resurser som fokus från viktigt arbete för att sänka utsläppen till att manipulera mängden växthusgaser i atmostfären och motverka klimatförändringar genom ny och ännu osäker teknik.

Grenada kommenterade från AOSIS håll att man hellre såg en diskussion om tekniköverföring, vilket betyder att man inte ville diskutera hur biståndet skulle kunna gynna de utvecklade länderna på ett sätt som innebär minskade åtgärder som CDM projekt. Man nämner också att CCS är nytt och relativt obeprövat, det är då farligt att fokusera alltför mycket på tekniken då vi ännu inte vet om den räcker till eller ens fungerar. Fillipinerna instämmer med Grenada och inflikar vikten att värna om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Lunch och reflektion
Diskussionerna fortsatte på samma spår och jag lämnade salen för lunch. Det är andra dagen av COP15 och redan börjar mycket intressanta sessioner krocka med varandra vilket innebar ett stort behov av prioritering. Först tänkte jag ägna större delen av eftermiddagen för att dokumentera förhandlingarna kring koldioxidsänkor men den här planen fick dock ändras ganska snart. Jag och Jakop Dalunde höll ihop under eftermiddagen och jag vill passa på att tacka honom för gott sällskap även idag!

EU diskuterar med NGOs
De europeiska NGO observatörerna träffade EU’s chefsförhandlare och fick chans att kommentera ställa frågor till ordförandelandet och den europeiska positionen i klimatförhandlingarna. Skarp kritik riktades mot EU på i stort sätt alla punkter, de föreslagna utsläppsminskningarna är inte tillräckliga och vidare kommenterades att de inte ens är minskningar. När man räknar på de föreslagna ändringarna i LULUCF (hur man beräknar markanvändning som koldioxidsänka, ex. skogsplantage) och möjligheterna till CDM verkar det helt enkelt som att EU inte är beredda att vidta några åtgärder alls.

Turesson vek undan från kritiken och konstaterade syrligt att 30% är målet, inget annat. Dessutom menade han att anklagelserna om LULUCF och att ett manipulerande av utsläppsberäkningar är ogrundade, frågan är inte löst ännu och att man har en fortsatt övertygelse om att den globala temperaturen inte ska stiga med 2 grader. Samtidigt kan jag tycka att det är oklart hur man menar att man ska nå målen, om man inte är beredd att göra något.

Trots att vi var inbjudna var det verkligen med armbågen före då vi fick förklarat för oss, att det var de som skulle beskriva läget för oss och inget annat. Det finns en distans till våra politiker i Bryssel, aldrig har jag känt att medborgarnas viljor är så dåligt representerade som i klimatförhandlingarna.

Sverige och EU tar inte den roll vi vill, de reagerar på debatten men leder inte förhandlingarna med tuffa klimatförslag. Det är min övertygelse att svenskarna gärna hade sett en mycket mer aktiv roll från vår sida på COP15.

Den danska texten
Eftermiddagen tog en dramatisk vändning när vi fick nys om den danska texten. Jag har bloggat om det här. Man såg spontana demonstrationer och allmänt kaos infann sig inne på centrumet. Obekräftade rykten gick om att vissa av utvecklingsländerna nu funderade på att lämna konferensen helt och hållet.

Det vore givetvis tråkigt om det blev så men det är verkligen ett hårt nederlag för utvecklingsländerna att man har hållits ute från diskussioner genom vilka de rikare länderna ämnar diktera förutsättningarna för ett nytt protokoll. För om så faktiskt är fallet, vad har man då egentligen kvar att diskutera i de öppna debatterna?

Annonser

En reaktion till “Klimatförhandlingarna går inte åt rätt håll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s