Konferensens tredje dag uttryckte stora orättvisor

Splittringen mellan utvecklingsländerna och även mellan de rikare och de fattigare länderna tyder på en grundläggande skillnad i förutsättningar som man har då man förhandlar i Köpenhamn.

Igår hettade stämningen till rätt rejält när Tuvalu på morgonen under dagens COP-session krävde att en kontaktgrupp skulle tillsättas för att utröna och diskutera förutsättningarna för ett nytt juridiskt bindande protokoll. De högljudda protesterna var som jag sagt tidigare inte från EU, USA, Japan eller andra Annex 1 länder utan från utvecklingsländerna, då främst G77/Kina där flera OPEC-länder riktade skarp kritik mot förslaget.

Det är ytterst märkligt att DN inte nämner Tuvalus förslag och splittringen mellan utvecklingsländerna under den tredje dagen av konferensen. Uppdatering: Såg att DN rapporterar om detta 11:23 idag, detta hade skrivits under förmiddagen och deras artikel publicerades efter det hade skrivits.

Förhandlingarna fortsatte på eftermiddagen med att diskutera Kyotoprotokollet och det är i huvudsak två saker som konsekvent diskuteras. OPEC-länderna vill inkludera CCS (teknologiska koldioxidsänkor) inom CDM (de flexibla mekanismerna) och de flesta vill generellt förändra regelverket kring skogsskydd.

Många utvecklingsländer känner att det finns en orättvisa i systemet för de flexibla mekanismerna. Demokratiska republiken Kongo framhöll den regionala problematiken i frågan kring CDM och konstaterade att endast 1,8% av alla CDM projekt finns i Afrika. Saudiarabien har tidigare anmärkt att inga CDM projekt finns hos dem och att CCS måste inkluderas för att de ska kunna dra nytta av mekanismerna.

Finns det då någon möjlighet att vi kommer nå ett nytt juridiskt bindande avtal i Köpenhamn? Troligtvis inte, även om utspelen mycket väl kan vara förhandlingsstrategier för att få igenom sina krav när allt får lite mer fart under nästa vecka. Samtidigt så har inte de här länderna särskilt mycket att förhandla med då de riskerar att helt gå under om man inte vidtar starka åtgärder för att nå tuffa utsläppsminskningar.

Det är slående hur förhandlingarna sker på så olika villkor och olika nivåer. För vissa grupper som t.ex. OPEC-länderna (representerade genom G77/Kina) handlar det bara om att få investeringar i sina länder och för grupper som AOSIS handlar det om överlevnad. Samtidigt är det svårt att ännu sia om de kommande dagarna, den intensiva perioden av förhandlingarna förväntas först på tisdag nästa vecka, då ministrarna lär anlända till konferensen.

Annonser

En reaktion till “Konferensens tredje dag uttryckte stora orättvisor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s