Tuvalus förslag splittrar utvecklingsländerna

Vad röstar du

Tuvalu lyfte under morgonen fram sitt förslag till ett nytt protokoll, samtidigt som man vidhåller att Kyotoprotokollet måste bevaras. Förslaget från Tuvalu och AOSIS ställer tuffa krav om temperaturökning på max 1,5 grader celsius. Det manar till kraftiga utsläppsminskningar och ses av många som det nya och juridiskt bindande protokollet som alla har väntat på. Detta välkomnades inte av de större utvecklingsländerna som både räds ökade krav och att man går miste om fördelarna i Kyotoprotokollet.

Det var ett modigt drag av AOSIS. I praktiken innebär det att man nu splittrar utvecklingsländerna då G77/Kina vidhåller att ett nytt protokoll inte ska vara målet med förhandlingarna och att det är Kyotoprotokollet som gäller. Man mötte således starkt motstånd från flera tungviktare och totalt sett 15 länder uttalade sig kritiskt. Saudiarabien, Kina och Indien, för att nämna några.

Då förhandlingarna inte kunde gå vidare krävde Tuvalu att mötet skulle avbrytas och förhandlingarna kunde först återupptas på eftermiddagen då man samlades för att diskutera Kyotoprotokollet under CMP-5.

AOSIS finner en gemensam ståndpunkt tillsammans med flera utvecklingsländer då man vill verka för ett nytt protokoll, vilket i sin tur innebär att G77/Kina blir tvungna att hantera frågan inom gruppen. Förslaget i sig är givetvis inte nytt men att lyfta fram det i förhandlingarna innebär en polarisering även mellan utvecklingsländer som tidigare har visat en mer enad front. Vidare så skulle Tuvalus avtal även sätta tryck på utsläppsminskningar från de större utvecklingsländerna, något som de givetvis vill undvika.

Det är svårt att säga vad det här kommer innebära för de fortsatta förhandlingarna då vi nu ser flera mindre strider mellan grupperingarna. Inte enbart mellan länder med och utan utsläppsminskningar i Kyotoprotokollet, som det i stort sett har varit under lång tid.

– ”Det som våra länder ger uttryck för i dessa förhandlingar är helt enkelt vårt folks förtvivlan och det faktum att klimatet har dömt oss att försvinna. Detta är hela länder, stater och kulturer som försvinner. Vi ber nu om överlevnad!”, utbrast Cape Verdes diplomat.

Cape Verde och Tuvalus uttalanden under morgonen möttes av konferensens hittills längsta applåder.

Tuvalus förslag i sin helhet.

Se nedan då Tuvalu blir tilldelade Ray of the Day award.

Annonser

En reaktion till “Tuvalus förslag splittrar utvecklingsländerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s