AOSIS närmar sig G77/Kina

Stöd för AOSIS

Grenadas chefsförhandlare har nu tydliggjort att man inte kommer att ställa krav på utsläppsminskningar från utvecklingsländerna. De små önationerna inom AOSIS närmar sig genom detta uttalande nu G77/Kina.

Grenadas chefsambassadör– ”Förslaget från Tuvalu kommer inte från AOSIS, Tuvalu har all rätt att lägga självständiga förslag. Den stora skillnaden mellan våra förslag är att vi inte kräver kvantifierade utsläppsminskningar från utvecklingsländerna. Vi arbetar med alla parter för att hitta en gemensam grund för ett nytt avtal. Vi vill också ge vårt stöd till EU för att höja sina ambitioner och vi vill skicka ett meddelande till Bryssel, lämna inte förhandlingsbordet”, uppmanade Grenadas ambassadör.

Man kommenterar därigenom att EU samtidigt har möte i Bryssel där man diskuterar sin officiella position i förhandlingarna. Som det ser ut nu vill flera länder inom EU höja ambitionen till utsläppsminskningar upp till 30%. Sverige, Österrike och Finland verkar dessutom nu snabbt förlora stöd för sina föreslagna ändringar till LULUCF, då de har anklagats för att utnyttja kryphål för att undvika verkliga utsläppsminskningar med hänvisning till sitt skogsbruk.

Än så länge är det främst utvecklingsländerna som hörs i de öppna förhandlingarna, som för övrigt bröt ihop både under onsdagen och under torsdagen. Här i Köpenhamn väntar många nu på att EU ska ta ställning i frågan, det är nödvändigt för att förhandlingarna ska kunna fortsätta.

– ”Vi tackar alla NGOs för ert stöd, vi måste hålla uppe trycket på förhandlingarna, ni är helt ovärderliga. Det är sent nu, men det är inte för sent ännu.”, avslutade ambassadören.

Annonser

En reaktion till “AOSIS närmar sig G77/Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s