En katastrofal start på onsdagen där kritiken mot arrangörerna haglade

Meeting has been suspended until further notice

Kritiken mot hur man har danskarna har hanterat COP15 haglar in nu under onsdagen. Connie Hedegaard avgick som ordförande för COP/CMP för att istället leda de informella förhandlingarna som kommer att vara mycket viktiga för hur allt utvecklar sig här i Köpenhamn. G77/Kina visar stort missnöje, observatörsdelegater blir utestängda och förväntningarna på Köpenhamn skruvas ner rejält.

Rent formellt kunde förhandlingarna återupptas under gårdagen efter kraftiga protester från flera utvecklingsländer då Kyotoprotokollet var hotat. Planen är nu ändå att utgå ifrån överenskommelsen i Bali och behålla samt utveckla Kyotoprotokollet, samtidigt som man parallellt förhandlar fram ett nytt avtal.

Vad det betyder är i stort sätt att flera utvecklingsländer inom G77 kommer att säkerställa att i-länderna inte försöker att få igenom ett avtal med syfte att greenwasha. Man håller därmed ett hårt grepp om i-länderna och räknar med att opinionen kommer att kräva resultat, om inte i Köpenhamn så allra senast i Mexiko nästa år.

Idag har läget förvärrats
– ”Vi kom hit med intentionen att nå ett ambitiöst klimatavtal men för det krävs en rättvis och öppen process, det har vi inte nu”, konstaterade Kinas delegat. Dessutom kritiserades att säkerhetsåtgärderna hade förhindrat förhandlare från att komma in på konferensområdet, både Indien och Brasilien protesterade högljutt.

Det kommer med största sannolikhet inte att bli ett juridiskt bindande avtal i Köpenhamn och världens ledare skjuter på det viset ännu en gång upp beslutet om hur man ska hantera klimatkrisen. Samtidigt smälter isen i Arktis och Antarktis men också landisen på Grönland. Alla ser det dock inte som en katastrof, för vissa är detta en möjlighet då där finns nya och stora oljefyndigheter som bara väntar på att plockas upp.

Idag skriver jag också på SvD’s debattsida om att Carlgren för svenskarna bakom ljuset när han talar om tvågradersmålet.

Jakop Dalunde skriver också idag på SVT debatt. Läsvärt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s