Situationen i Köpenhamn är oacceptabel

Climate Justice (now)

Idag kom vi inte in på Bella Center. Tidigt i morse fick vi tydliga indikationer på att det vi hela tiden hade befarat nu hade blivit sanning, det kommer inte att bli något nytt avtal och de övergripande förhandlingarna har brutit ihop.

De senaste dagarna har varit kaotiska och det har blivit svårare och svårare att följa förhandlingarna allt eftersom dörrarna till observatörerna har stängts. Det är nu tydligt att de inte klarar sig bättre, bara för att man minskar insynen, snarare tvärtom. Vi har begett oss till en samlingslokal för ungdomsobservatörer och man manifesterar här, även om stämningen är mycket avdomnad. Utvecklingen igår var förfärlig och säkerställde slutligen ett totalt misslyckande i Köpenhamn.

Onsdagen kunde inte ha gått värre
Strax efter lunch, efter en mycket tumultartad morgon med nya danska förslag och byte av mötesordförande fick vi vänta hela dagen på att förhandlingarna skulle dra igång. Runt klockan 10 kunde COP återupptas och flera delegater menade inofficiellt när vi pratade med dem att det var en katastrof. Första dagens förhandlingar i high level segment hade gått förlorad och under tiden hade vi istället lyssnat till världsledarnas tal.

Frustrationen och förvirringen som många av oss observatörer kände märktes nu även hos journalister och förhandlare.

– ”Förhandlingsstrategier är vettigt att prata om, förutsatt att det hade handlat om opposition. Men detta borde inte handla om det, istället borde man anstränga sig för att komma överens om vad man kan åstadkomma tillsammans och inte hålla tillbaka varandra”, kommenterade en journalist från BBC.

Jakop har skrivit mer utförligt om vad som hände under gårdagen. Vi lämnade Bella Center sent inatt och när jag väl kom hem var jag helt slut. Efter två veckors rapporterande från konferensen och med den allt starkare insikten om att det hela hade gått käpprätt åt pipan kunde jag inte annat än kollapsa på sängen. Sättet dem hade behandlat NGOs och hur de nu stänger ute oss nästan helt och hållet under de sista dagarna är helt oacceptabelt och jag tror inte att civilsamhället i efterhand någonsin kommer acceptera detta förfarande.

Annonser

En reaktion till “Situationen i Köpenhamn är oacceptabel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s