Misslyckandet i Köpenhamn är resultatet av en förtroendekris

Vi kan nu konstatera att två veckors förhandlingar resulterade i ingenting alls. I slutändan så noterar man enbart dokumentet, man får inte konsensus att anta ens en politisk överenskommelse. Vi säljer inte vårt folk för ”30 pieces of silver”, konstaterade Tuvalus förhandlare.

Dagen efter att jag och Jakop hade skrivit på SvD och SVT debatt så visade det sig vara precis så som vi hävdade. Ett läckt FN dokument statuerar att man räknar med närmare fyra graders temperaturhöjning. Man känner alltså mycket väl till vad det är man köpslår om och tvågradersmålet finns då inte ens med på kartan. Så som förhandlingarna ligger till just nu kan vi räkna med närmare fyra graders temperaturökning.

Jag vill inte vara cynisk, jag manar bara till uppriktighet och transparens i förhandlingarna. Vi kan nu konstatera att ingenting gick bättre för att man sparkade ut civilsamhället och stängde dörrarna till förhandlingsrummen. Inte för att man nödvändigtvis hade nått ett avtal om öppenheten hade bibehållits, men konsekvenserna av hemlighetsmakeriet och hyckleriet innebär en reell förtroendekris. Å ena sidan medborgarnas förtroende till politikernas förmåga att hantera situationen, allas vårt förtroende för de internationella förhandlingarna men också en spricka mellan utvecklingsländer och den rikare delen av världen.

Alla känner nog stor besvikelse idag. Att Barack Obama trots allt valde att komma såg många som en möjlighet till öppning i förhandlingarna. Skulle han kunna bidra med något som ändrade ställningen? Nej, nu blev det inte så. Istället levererade Obama sitt kanske sämsta tal hittills vilket på kvällen efterföljdes av en presskonferens där man kunde höra en mycket trött president förklara att – ”Nej, det blir inget juridiskt bindande avtal” och ”Vi tar ett steg framåt men två steg bakåt”, konstaterade presidenten.

– ”Kyotoprotokollet var juridiskt bindande, men inte mer än på pappret. Det viktiga är att vi får länder att faktiskt gå med på de krav som ställs, inte att vi når tomma överenskommelser som ändå inte betyder något”, menade Obama. Det är till viss del sant, men tragiskt i sammanhanget är väl att USA är det land som mest bidrog till att Kyotoprotokollet misslyckades genom att inte ens ratificera det.

I natt vägrade ett antal utvecklingsländer att skriva på Köpenhamnsdeklarationen och kritiserade hela processen som en skymf mot demokratin. De fattigaste länderna med minst skuld i klimatfrågan och som kommer att bli allra mest påverkade har under de två gångna veckorna ständigt har ignorerats i förhandlingarna.

Nu försöker alla sätta fingret på vad det var som gick fel, inte så konstigt eftersom vi gärna vill förstå vad som har hänt för att kunna gå vidare och finna en bättre väg framöver. Fast då bör man komma ihåg att de flesta redan från början hade förklarat att detta var det enda möjliga slutet på konferensen och problemen som fanns innan Köpenhamn, återstår än idag. Stela förhandlingspositioner som inte har förflyttas, en trög förhandlingsstruktur som osar misstro. Det är anmärkningsvärt hur snabbt man kunde stänga ut civilsamhället, hur lätt det var att offra insyn och hur lite man faktiskt värnade om ett öppet och demokratiskt förfarande.

De här frågorna är inte bara viktiga att ta tag samtidigt som vi löser klimatfrågan. Självklart finns det ett egenvärde i att säkerställa en välfungerande process, men jag vill nog gå längre ändå. Jag skulle faktiskt hävda att det är en förutsättning att finna svar och lösningar på dessa frågor om vi någonsin ska kunna nå ett rättvist, ambitiöst och juridiskt bindande avtal.

Läsvärt på samma tema: Jakop Dalunde, Maria Wetterstrand (DN), Fredrik Frangeur, Naturskyddsföreningen

Annonser

2 reaktioner till “Misslyckandet i Köpenhamn är resultatet av en förtroendekris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s