En illgrön kongress

Efter en sådan här fantastisk helg är det lätt att känna sig både stolt och lycklig över att vara miljöpartist. Det allra bästa är givetvis alla briljanta medlemmar i partiet som verkar för ett grönare samhälle och en mer solidarisk värld. Jag är helt övertygad om att vi kommer att göra ett fantastiskt val i år!

Modernisera SverigeKongresshelgen var fylld av känslor. Det är svårt att sätta fingret på vilket ögonblick som var allra mest magiskt. När Helene Sigfridsson blev invald i Partistyrelsen, eller då Johan Edstav drog tillbaka sin kandidatur till förmån för Jon Karlfeldt som fick exakt lika många röster? Det var en vacker gest som visade ledarskap genom att släppa in nytt blod i PS.

Eller var det kanske Frida Johnssons gripande tal efter en lång kongressdag som påminde oss alla om en långtgående grön vision.

Valmanifestet ska vara kompromisslöst grönt, illgrönt!”, basunerade Per Gahrton ut till kongressen.

Han markerade tydligt vikten av att göra markeringar för gröna värderingar i valrörelsen, vi har ett rödgrönt samarbete men Miljöpartiet måste fortfarande stå för det gröna alternativet. Och vilket alternativ sedan. Förutom beslutet om flyktingamnesti så visar Miljöpartiet framfötterna i integritetsfrågorna och tar de första stegen mot höghastighetståg och ett mer jämställt genom tredelad föräldraförsäkringen.

Beslutet om 35-timmars arbetsvecka anses obekvämt för Partistyrelsen och dominerade mediebilden under lördagskvällen. Man kan samtidigt undra varför, eftersom det egentligen bara är kontroversiellt för att det inte är ett rödgrönt budskap. För beslutet är grönt, ”illgrönt” som Gahrton skulle ha sagt. Det är kanske bra det. Man ska inte underskatta värdet i att medlemmarna kräver vår särställning i samarbetet och att stå fast vid de gröna värderingarna, även då vi presenterar ett rödgrönt alternativ.

Personligen anser jag att arbetstidsförkortning bör vara en av våra högst prioriterade frågor, om än med ett annat fokus.

Jag talar då hellre om ökad livskvalité där vi skapar förutsättningar och stärker individer att själva få välja sin livssituation. En generell arbetstidsförkortning görs inte nödvändigtvis bäst genom regleringar. Nej, framförallt bör vi möjliggöra för en ökad valfrihet i livet. Återinförandet av friåret, en höjning av studiemedlet och genom att minska stressen från konsumtionssamhället med ekonomisk stimulans för tjänstesektorn är alla bra alternativ.

Men de olika alternativen och den ideologiska diskussionen kommer givetvis inte stå i vägen för den gröna politiken. Jag är glad och stolt över kongressen och våra beslut i helgen. Jag ser fram mot ett konstruktivt och framtidsinriktat år där vi stakar ut vägen för en grön omställning av samhället och inte minst en rödgrön valseger den 19 september!

Det antagna valmanifestet hittar du här.

Annonser

2 reaktioner till “En illgrön kongress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s