Räcker en konstruktiv atmosfär för att rädda klimatet?

– ”Köpenhamnsdokumentet är lika demokratiskt giltigt som det ni kommunicerar genom sekretariatet i dessa förhandlingar”, utbrast USA:s chefsförhandlare Jonathan Pershing idag i en av förhandlingarnas arbetsgrupper.

USA sätter ner foten och förklarar att man inte är nöjd med utvecklingen i förhandlingarna. Att det man har fått i handen i arbetsgruppen (AWG-LCA*) inte har fått med tillräckligt från köpenhamnsdokumentet. Ett dokument som samtidigt är mycket kritiserat, framförallt för hur det förhandlas fram bakom stängda dörrar och mellan ett fåtal aktörer.

Bara några minuter före Pershings kommentar hade Kina uttalat sig positiva till att rädda vad som räddas kan från köpenhamnsmötet och markerat att man vill se ett större engagemang från de rikare länderna.

Där USA visar upp en aggresiv tydlighet ställer Kina sig i andra ringhörnan och gör sitt yttersta för att lägga på en vänlig framtoning. Givetvis är det inte hela sanningen. Kina har väldigt stora intressen i frågan, en kraftigt växande ekonomi med oerhörda mängder utsläpp. Det framtida avtalet kommer att påverka Kina i allra högsta grad. Samtidigt har man ingen lust att betala för de rika i-ländernas historiska utsläpp och menar att man borde få ett försprång.

USA håller inte med.

EU håller inte med helt och hållet. Tanken om att gå till 30% känns avlägsen, Tyskland är inte längre med på det tåget och Merkel har tidigare sagt att hon känner sig förolämpad av framförallt Kinas agerande under COP15.

Trots misslyckande i Köpenhamn är det en konstruktiv atmosfär. Förhandlingarna har en uppfriskande avsaknad av prestige, i synnerhet från de tyngre spelarna. Samtidigt har det precis börjat här i Bonn på hotell Maritim och vi har två veckor kvar av hårda ord, starka känslor och långa arbetsdagar.

Frågan är bara när de ska rädda klimatet.

*) AWG-LCA: Arbetsgrupp för långsiktigt arbete under konventionen, framförallt för att få fram ett nytt avtal som ska gälla efter Kyotoprotokollet 2012.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s