På vägen till Cancun

Tredje dagen här i Bonn går mot sitt slut och jag jobbar med ett gäng från CAN (Climate Action Network) kring ett antal texter. Det är slitsamt att följa förhandlingarna och man lider av konstant sömnbrist. Samtidigt så möter man oerhört intelligenta och drivna människor som är aktiva inom miljörörelsen från hela världen.

Det har varit tekniska diskussioner i plenum större delen av dagen. Framåt eftermiddagen återupptog man ärendet om civilsamhällets närvaro i Cancun, på COP16. Det var i samma arbetsgrupp NGO’s under gårdagen skulle ha gjort ett utspel. Det blev ironiskt nog inställt men sekretariatet försäkrade att det inte låg någon värdering i det.

Vad vi redan vet är att Mexiko kommer att ha mycket stora problem med säkerheten i Cancun. Inte helt oväntat avråder man statsöverhuvuden från att närvara på mötet. Vissa menar att det var deras närvaro som omöjliggjorde konstruktiva förhandlingar i Köpenhamn. Vi kan också konstatera att civilsamhället kommer att vara mycket begränsade i sin närvaro på mötet.

Samtidigt är det ingen som tror på ett juridiskt bindande avtal till december, även om AOSIS fortfarande trycker på för det i förhandlingarna. Dessutom ställer USA tydliga krav att det avtal som förhandlas fram även ska innebära ett juridiskt åtagande för alla länder, utom de som tillhör de minst utvecklade länderna, LDC. Detta innebär alltså inte samma utsläppsminskningskrav, men att implikationerna på att inte följa avtalet blir det samma för alla parter utom LDC.

Vad har hänt sedan COP15 då? På ytan inte särskilt mycket, men experter på plats menar ändå att förhandlingarna rör på sig. Man kommer framåt och i mediaskugga är det lättare att arbeta. Om det är i rätt riktning däremot, det återstår att se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s