Den svenska skogsindustrin är bara en del av problemet

Sverige blir allt sämre på att ta ett internationellt ansvar under den moderatledda regeringen. Detta märks allra tydligast i klimatfrågan. En rödgrön politik måste också på nytt bygga upp förtroende internationellt.

I fredags skrev jag och Jakop DalundeSvD Brännpunkt. Lorentz fick också in en artikel på politikerbloggen. Igår följde upp budskapet med en artikel som jag skrev tillsammans med Per Bolund och publicerade på Newsmill.

Den svenska linjen handlar alltså om en global utsläppsökning om 400 miljoner ton koldioxid årligen. Detta är inte några siffror som vi har hittat på. Uträkningen baseras på en sammanräkning från de förslag som diskuteras och som länderna själva har lagt fram. Det är inte så att det möjligen kommer att bli bättre för klimatet med återplantering – det här är de faktiska utsläpp som den globala avverkningen beräknas medföra. Utsläpp som ingen kommer att ta ansvar för.

Det är ingen tvekan om att det är ett hyckleri på högsta nivå. De som menar att siffrorna är missvisande bör beakta att det är vi själva, våra delegater, som har gjort uppskattningen om den kraftiga utsläppsökningen, i Sverige och internationellt.

Vad gäller frågan om den svenska skogsindustrins vara eller inte vara så är det inte överhuvudtaget det som diskuteras i vår artikel. Huvudpoängen är att all avverkning som leder till utsläpp ska redovisas för – och inte får gömmas bakom prognoser av förväntade ökningar. Varför skulle skogsindustrin få något slags frikort när man tar ansvar för utsläpp från alla andra industrier?

Annonser

En reaktion till “Den svenska skogsindustrin är bara en del av problemet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s