Viktigt med alternativ för driften av Vintertullen

Attendo Care kommer inte att få förnyat förtroende att driva Vintertullens servicehus och äldreboende på Södermalm. När avtalen nu är lagda för upphandling är det också viktigt att nämnden fattar beslut att bereda och lägga anbud om drift i egen regi, för att säkerställa kvalitén för de boende.

Att avtalet inte förlängs är helt i sin ordning med tanke på den massiva kritik som Attendo Care har fått, dels genom det brev med iakttagelser som ett antal studerande sjuksköterskor verksamma vid servicehuset skrev i slutet av förra året – men också genom den helhetsbild man får av Attendo Cares dokumenterat bristande skötsel av boendet sedan man tog över. Även om det inte är första gången som Vintertullen har problem som behöver åtgärdas så tåls det att nämnas att ett liknande ärende om Attendo var uppe i nämnden redan förra året.

Nämnden har alltså sedan tidigare beslutat att lägga ärendet om avtalen på Vintertullen till stadens centralupphandling. Det beslutet kan diskuteras.

Men det jag saknar i nuvarande beslutsunderlag är en garanti om att ett anbud om drift i egen regi kommer att beredas för Vintertullen.

Det här handlar i sig inte om en fråga om kommunal kontra privat regi, utan om att reda ut och ta kontroll över situationen. Nämnden är ytterst ansvarig och för att inte bli helt utelämnad åt marknaden är det principiellt mycket viktigt att man faktiskt tar sitt ansvar och föreslår ett alternativ vid upphandlingen. När läget ser ut som det gör räcker det inte med att hoppas på att marknaden hittar en lösning för de boende på Vintertullen.

Det är då vi som politiker tar ansvar och gör allt i vår kraft för att åtgärda situationen. Därför kommer jag också att återigen yrka på att anbud om egen regi bereds för Vintertullen.

Mer om Vintertullen: Christoffer Järkeborn (ordf. Södermalm SDN)

Annonser

2 reaktioner till “Viktigt med alternativ för driften av Vintertullen

 1. Enligt artikeln i Södermalmsnytt säger ordföranden i Södermalms stadsdelsnämnd Christoffer Järkeborn att
  – Jag tycker inte att allt ska vara privat utan tror på en variation. Jag hoppas på att fler mindre företag tar över framöver.

  Vad säger han? Allt ska inte vara privat men hoppas att flera mindre företag tar över? Enligt Södermalmsnytt så ska nästa år de tre sista kommunala vård- och omsorgsboenden säljas ut på Södermalm, Nytorgsgården, Kulltorp och Hornstull, sen är allt i privat regi. Alltså inget kommunalt alternativ!!!

  Ska Attendo Care få förtroende att lägga bud på dessa boenden som ska upphandlas i höst och under 2012?

  I så fall vad talar för att de skulle klara av detta bättre?

  Sluta samarbeta med Moderaterna och tänk självständigt. Då skulle ni få min och många andras röster i nästa val.

  Läs mer på min äldreblogg http://demensbloggen.wordpress.com/

  Eller vad min mamma fick utstå på Vintertullen sommaren 2009
  http://demensbloggen.wordpress.com/2010/11/18/del-5-nar-jag-kommer-in-i-rummet-far-jag-en-chock/

  Karl

 2. Bra att du kommenterar. Positivt med dialog i den här viktiga frågan.

  Jag håller med dig i mycket som du skriver och ska läsa din blogg. Det känns som att din kommentar till mångt och mycket är kritik mot Järkeborn (M), vi i Miljöpartiet motsätter oss mot att upphandla verksamheterna på Nytorgsgården, Kulltorp och Hornstull och instämmer till fullo i denna kritik.

  Det finns många brister i upphandlingsfrågan som vi också måste bemöta, möjligheten att ta in övriga erfarenheter är en av dem. Där finns uppenbara brister med nuvarande ordning och du sätter fingret på ett stort problem.

  Vad gäller att tänka självständigt så kan jag försäkra dig om att det är precis det vi gör. Du är mer än välkommen på våra nämndmöten och lyssna själv! När vi fick tidigt fick beskedet att en omedelbar kommunalisering inte var möjlig drev vi frågan om ett egenregianbud. Det har vi alltså gjort sedan tidigt i processen.

  Det är sedan Moderaterna som har anpassat sig till oss i den här frågan. Att de gjorde det tycker jag är positivt och ett steg i rätt riktning. Att vi är överens om just det här innebär dock inte att vi har en gemensam äldreomsorgspolitik, där är vi långt ifrån varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s