Kortsiktiga prioriteringar när parkerna måste spara

På tisdag ska stadsdelsnämnden fatta beslut om budget och en anmärkningsvärd detalj sticker ut i underlaget, det ska sparas rejält på parkunderhållet på Södermalm! Detta samtidigt som slitage och krav på underhåll växer med ett stadigt ökande besökstryck.

I Södermalmsnytt nr. 14 (9-15 april, 2011) har man också lyft upp frågan och där berättar Charlotta Richert att hon inte ens kunde få en soptunna till Skånegläntans parklek, detta pga besparingarna som den moderatstyrda majoriteten i nämnden och kommunfullmäktige kräver för parkerna.

I SIFFROR Till 2011 fördelas endast 16,9mkr till parkunderhåll, vilket innebär en besparing om 3mkr. Vad Södermalmsnytt däremot inte tar upp i sin artikel är att besparingarna för 2012 och 2013 är ännu kraftigare. Om inte mer medel kan skjutas till parkunderhållet får de då klara sig med 14,9mkr vardera år.

Samtidigt anger till och med förvaltningen i sitt egna budgetunderlag att trycket, ökat slitage och nedskräpning kommer ställa högre krav än tidigare på parkunderhållet.

Den här ekvationen går uppenbarligen inte ihop och resultatet kommer att vara mycket negativt för södermalmarna.

Från Miljöpartiets sida ser vi med stor oro på de föreslagna besparingarna och kommer att reservera oss mot ett beslut att skära i parkunderhållet. Vi menar att besparingarna ger uttryck för en kortsiktig prioritering som utan tvekan kommer att kosta mer än det smakar.

Axel Landquists park
Bilden är från Axel Landquists park på Södermalm, första riktiga vårhelgen den 16 april 2011

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s