Moderaterna står i vägen för ett grönt Södermalm

Jag har tidigare skrivit om de kraftiga besparingarna för parkunderhållet på Södermalm. Miljöpartiet har i Stadsdelsnämnden reserverat sig vid flera tillfällen mot den dåliga parkpolitik som den moderatledda majoriteten nu bedriver. På senaste nämndmötet presenterade Miljöpartiet en egen skrivelse där vi tydligt tog ställning för en grönare politik.

Från borgerligt håll hävdar man att man ser problemen och att man vill säkerställa rena och snygga parker. Samtidigt talar nedskärningarna och det ökande missnöjet sitt tydliga språk. Den nuvarande politiken leder till sämre parkskötsel och dålig långsiktig planering.

Eftersom insyn kan vara något ohanterbart tänkte jag också här dela med mig av vår skrivelse:

Södermalm är en attraktiv och levande stadsdel och om den nuvarande befolkningsökningen håller i sig kan vi räkna med ett ännu högre tryck på stadsdelens grönområden. Samtidigt som södermalmsbor är långt ifrån bortskämda med grönområden, ska vi komma ihåg att det också är många reser långväga för att få uppleva pulsen och tempot på Södermalm.

Södermalms parker är en tillgång för hela Stockholm.

Att så många vill vara i Södermalms parker är positivt. Det ställer också krav på stadsdelsnämnden att ha en tydlig och långsiktig planering. En planering som tar krafttag för att hantera ett ökat slitage och som ställer krav på mer genomgående underhållsarbete av parkerna.

I den nuvarande planeringen minskar underhållet i budget, samtidigt som behoven ökar väsentligt. En ekvation som inte går ihop alls. Då är det inte heller oväntat att förvaltningen nu varnar ökat missnöje med parkskötseln.

Vi i Miljöpartiet vill framförallt framhärda att ett ordentligt och välgrundat underhåll nu också kan spara pengar inför framtiden. Långsiktighet i den här planeringen är oumbärlig för att hålla nere kostnaderna framöver. Att hålla parkerna i ett fullgott tillstånd är också viktigt för att säkerställa tillgängligheten. Ett aktivt underhåll kan också på ett effektivt sätt öka mängden användbar yta i parkerna.

Nu efterfrågar vi en vision om parkunderhållet som kan innefatta välbehövda planer för underhåll men också upprustning. En vision som kan få ekvationen att gå ihop, där resurserna också finns för att möta behoven.

Vi föreslår därför förvaltningen att ta fram en plan för hur nämnden kan bidra aktivt i att utöka antalet grönområden, exempelvis genom innovativa lösningar som att underlätta för utbyggnad av gröna tak. Vidare vill vi också att förvaltningen föreslår nödvändiga åtgärder för hur vi ska göra för att vända det ökande missnöjet med parkskötseln samt är tydliga med vilka mer resurser som behövs för att genomföra dessa åtgärder. Detta arbete bör komplettera den befintliga parkplanen.

Avslutningsvis vill vi föreslå att en ny medborgardialog hålls om parkskötsel, parker och behovet av grönområden. Där form och struktur för medborgardialogen främjar ett aktivt deltagande för så många som möjligt, exempelvis genom att delvis använda internet-baserade enkäter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s