Vi måste agera för bättre stockholmsluft

Det råder ingen tvekan om saken. Dubbdäcken som sliter på vägbanan är ett problem för Stockholm. Samtidigt så görs för lite för att komma åt problemen.

Den dåliga Stockholmsluften beräknas döda 30–40 människor per år. Det visar forskning på luftföroreningar. Många fler i befolkningen drabbas av lung- och hjärt- kärlsjukdomar. Det är alltså tydligt att föroreningarna och då i synnerhet de av PM10-storlek orsakar såväl ökad dödlighet som mänskligt lidande. Det är oacceptabelt att det är på det viset, särskilt som vi med politisk vilja och mod skulle kunna göra något åt det.

Dubbdäck som sliter upp asfalten är en viktig orsak till föroreningar av PM10-storlek. Även om andra föroreningar också ingår per definition i måttet så är Naturvårdsverket tydliga med att den största boven i dramat är just dubbdäck som sliter på vägbanan och orsakar höga halterna av PM10 i Stockholm.

Månadsmedelvärden för antal fordon på Horn sgatan, 2008-2011
Månadsmedelvärden för antal fordon på Horn
sgatan, 2008-2011

På Hornsgatan har vi sedan tidigare ett dubbdäcksförbud. Det har fungerat bra men vi behöver göra mer. Ett generellt avgiftssystem för användning av dubbdäck som gäller hela Stockholm kan åstadkomma just det. På så sätt kan vi också komma tillrätta med problemet att människor väljer alternativa vägar och sprider ut problemet istället för att sluta använda vinterdäck i onödan.

Moderaterna har sedan tidigare lovat att göra hela Södermalm till en dubbdäcksfri zon (för 3 år sedan). Ett bra förslag i grunden vars främsta problem är att det hittills bara blivit ännu ett brutet löfte från den moderatledda majoriteten i stadshuset. Som det ser ut nu så obstruerar istället alliansen på såväl kommun- som regeringsnivå och sätter käppar i hjulet för en bra hantering av frågan.

Debattartikel i Mitt i Södermalm och Stockholmstidningen med S och V:
http://stockholmstidningen.se/default.aspx?page=3&debattstock=157

Källor:
RUT, Dubbdäck och PM10-Halter (Sveriges Riksdag) 
Miljöbarometern Stockholm Stad
Trafikverket om vinterdäck och partiklar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s